Vynucená “solidarita” jako fenomén dneška?

22. 09. 2018 18:35:25
Je solidarita vynutitelná a proč se o to někdo vůbec snaží? To už jsme dospěli tak daleko, že si budeme "dobro" diktovat?

Určitě znáte ten pocit, kdy se na večírku opijete do té míry, že se s každou další sklenkou, každým dalším pivem postupně “propíjíte” do střízlivosti. Maturitní večírek, promoce, narozeniny, svatby... známe to všichni. Ona to ale střízlivost není, propít se lze k lecčemu ale rozhodně ne ke střízlivosti. Nemůžu se zbavit pocitu, že i ta naše dnešní humanita a respekt vůči všemu a všem se postupně přehoupává do podobně bizarní situace. Prostě čeho je moc, toho je příliš, a tak jsou někteří v rámci lidskosti a solidarity paradoxně agresivní ačkoliv si připadají, že šíří jen “dobro”. Viz. monsieur Macron.

Poté, co jsem si přečetl onen článek, ve kterém francouzský prezident požaduje vyloučení např. ČR či Maďarska z Schengenu, protože prý jsme málo solidární vzpomněl jsem si právě na výše uvedený jev.

Slovo solidarita např. Wikipedia vysvětluje jako: “obvykle dobrovolnou společenskou soudržnost mezi rovnými, ochotu ke vzájemné pomoci a podpoře v rámci nějaké skupiny.

Možná to pan Macron ve francouzské mutaci Wikipedie četl jinak, možná z francouzské verze vypadlo to slovo “dobrovolnou” nebo třeba neví, co to ta dobrovolnost je.

K tématu migrace se už dnes vyjádřil snad každý vč. Pepka námořníka a Bolka s Lolkem (jako zlí Poláci ji prý odmítají). Faktem ale zůstává, že by žádný problém nejspíš vůbec nebyl, kdyby největší hráči v EU (Francie, Británie a Německo) nevytroubili do světa, že mají dveře otevřené.

Válka jako taková je stará jako lidstvo samo a pokud by nějaká válka kdekoli ve světě měla obvykle ústit v takto masivní vlnu migrace jako jsme zažili okolo roku 2015, založím si přepravní společnost a nejspíše nechutně zbohatnu, protože to by každý rok muselo docházet k plošnému stěhování národů. Kdepak, pokud by výše zmíněné země nenaznačily oněm válkou “postiženým”, že mohou přijít a žít s nimi v jedné zemi, určitě by se takto masivní vlna nestrhla. Ale stalo se a lídři těchto velkých zemí jsou teď poněkud překvapeni, kam až to dospělo a tak si logicky říkají – co teď? No a logickým vyústěním je, že jim s tím průšvihem někdo musí pomoci. Musí?

A tady se právě dostáváme zpět, k té solidaritě. Nemusí, může, pokud chce. Pak je to solidarita. Vyhrožovat, trestat, označovat zemi za xenofobní a neotevřenou hodnotám demokracie asi není cesta k tomu, jak se k té solidaritě propracovat. Ale pan Macron je ještě mladý a třeba mu to jeho manželka jakožto starší a moudřejší vysvětlí. A třeba mu taky dá lekci z dějepisu na téma solidarita s českým národem.

Že se Čechoslováci za Velké války rvali za svobodu mj. i Francie na západní frontě, přímo ve francouzských uniformách ve formě čs. legií, na to se nejspíš zapomnělo. Taktéž na to, že ta stejná Francie, která s námi v roce 1924 podepsala spojeneckou smlouvu nás solidárně přenechala Hitlerovi v roce 1938 aby pár let na to mj. i v jejich řadách češi opět bojovali za svou i její svobodu. To už je pak jasné, že se zapomnělo i na těch 2000 Čechoslováků vč. 500 padlých, kteří bojovali za Francii v řadách cizinecké legie v Indočíně.

Ano pane Macrone, Češi umí být solidární a pomáhají. I Vaši zemi Češi a Slováci pomohli. Mají ale bohužel také velmi bohaté zkušenosti se situacemi, kdy se jim někdo pokoušel své názory, postoje a myšlenky vnutit. Násilně i nenásilně. A tohle rozhodně není cesta k dosažení solidarity.

Autor: Jakub Ondrušek | sobota 22.9.2018 18:35 | karma článku: 38.67 | přečteno: 1249x

Další články blogera

Jakub Ondrušek

Dalo se střelbě na FF UK předejít? A co dál?

Pojďme se krátce zamyslet nad tím, jaká reakce na tragické události z 21. prosince opravdu dává smysl...

29.12.2023 v 23:40 | Karma článku: 36.97 | Přečteno: 4992 | Diskuse

Jakub Ondrušek

Devatero odpovědí na proruské žvásty

Dneska se podíváme na devět nejtupějších argumentů proruských trollů a jak na ně odpovídat. Jestli tím někoho naštvete tak.... to děláte dobře :)

19.3.2022 v 19:45 | Karma článku: 45.75 | Přečteno: 11392 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5095

Prostý občan, jež bere psaní jako formu terapie a obranu proti blbosti dnešní doby...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...